Sleeve-gastrectomie

De sleeve-gastrectomie bestaat uit verwijderen van meer dan 2/3 van de maag in de lengterichting.  Na de operatie blijft er een ‘maagbuis’ over met een diameter van ± 2 cm.

Het actieprincipe is tweeledig

  • De beperking zoals bij de ring (dunne maagbuis)
  • De verwijdering van een groot deel van de maag elimineert een aanzienlijke hoeveelheid cellen van de maagwand die een ‘hongerhormoon’ afscheiden, Ghreline. Dit veroorzaakt een belangrijke vermindering van het hongergevoel.

Meestal wordt de sleeve-gastrectomie gebruikt als eerste stap bij risico-patiënten vooral met een heel hoge BMI (>50).

In deze specifieke gevallen kan, na 1 jaar, wanneer de patiënt met de sleeve reeds voldoende veel vermagerd is, een aansluitende gastric bypass operatie uitgevoerd worden.  Als men daarentegen na 1 jaar veel gewicht heeft verloren en blijft vermageren, kan men ook beslissen om het daarbij te laten en wordt de sleeve-gastrectomie de definitieve behandeling. Het blijkt dat de sleeve-gastrectomie een doeltreffende en definitieve operatie is in ongeveer 4 op 5 gevallen.

Belangrijkste voordelen van de sleeve

  • Gastroscopie van de maag blijft mogelijk
  • Verminderd hongergevoel
  • Geen malabsorptie, geen dumping
  • Kan als eerste stap uitgevoerd worden voor een gastric bypass
  • Laparoscopische ingreep 

Belangrijkste nadelen van de sleeve

  • Een tweede operatie kan later nodig zijn als het gewichtsverlies ontoereikend is (1 op 5)
  • Definitieve verwijdering van meer dan 2/3 van de maag, dus volledig onomkeerbaar
  • Enkel afremmen van vast voedsel, calorierijke vloeibare en zachte voeding wordt niet tegengehouden
  • Risico op reflux (zuurbranden) 

    NB

    – Sommige complicaties zijn gemeenschappelijk aan de verschillende operaties bij personen met obesitas waaronder verhoogd risico op het ontwikkelen van flebitis en dus ook longembolie. Wij zullen u zo goed mogelijk beschermen' door pre- en postoperatief anti-thrombose injecties toe te dienen, alsook steunkousen aan te bevelen.